Bij de mentor waar ik nu zit heb ik geen oudergesprekken bijgewoond. Bij mijn vorige mentor heb ik er een aantal gezien en meegemaakt. De toevallige gesprekken heb ik wel bij mijn mentor die ik op dit moment heb, gezien.
Toevallige gesprekken
Wat heb ik gezien of gehoord?
Dit zijn vaak gesprekken die even een korte mededeling bevatten. Zoals dat een kind bijvoorbeeld ziek is of eerder uit de klas gehaald wordt voor de dokter of iets dergelijks. Verder gaan de toevallige gesprekjes die ik heb gezien vaak over een afspraak die ze gemaakt hebben met de mentor in de middag of een andere dag in de week.
Het is overigens niet gebruikelijk dat ouders mee naar boven gaan om het kind weg te brengen. Dus heel veel toevallige gesprekjes zijn er niet. Tenzij het heel belangrijk is zoals het bovengenoemde.
Wat viel je op?
Het viel mij op dat mijn mentor probeert voor iedereen net zoveel tijd te nemen. Dat is goed voor de band tussen ouder en leerkracht. Soms realiseren ouders zich niet dat het kort tijd is en dat de les al gaat beginnen. Ze willen dan heel graag toch nog even meer zeggen dan er tijd is. Mijn mentor kan dit op een goede manier afkappen.
Wat doet de leerkracht goed?
Blijft altijd vriendelijk. Ook als de ouders niet zo aardig zijn of het niet met mijn mentor eens zijn.
Geplande gesprekken
Hoe had mijn mentor zich hierop voorbereid?
- Ze had alle belangrijke punten opgeschreven die echt besproken moesten worden zodat ze die niet zou vergeten.
- Ze had de tafels al klaargezet. Alle tafels waren van dezelfde hoogte zodat iedereen gelijk was in het gesprek.
- Er was een timer geregeld zodat het gesprek niet te lang zou gaan duren.
- De rapporten lagen op volgorde van de gesprekken.
Wat deed mijn mentor goed?
Ze stelde de ouders heel goed op hun gemak. Zeker als het een heftig gesprek kon gaan worden. Verder stelde ze mij even voor als ik de ouders nog niet eerder had gezien en dat ik het gesprek zou bijwonen. Ze vertelde de punten waar het kind aan moest werken maar ook zeker punten die heel goed gaan. Zo blijft het gesprek positief. Ze maakte aantekeningen die belangrijk zijn om in het leerling volg systeem te zetten. Aan het einde van het gesprek konden de ouders zelf nog vragen stellen die ze graag wilde stellen.
Stemgebruik: Dat vond ik erg sterk. Ze bleef gedurende alle gesprekken rustig praten ook als de ouders het ergens niet mee eens waren.
Wat zou je zelf anders doen en welke vragen kwamen er in je op?
Ik zou het zelf waarschijnlijk ook wel zo doen. Het was heel goed georganiseerd en alles was goed voorbereid per gesprek. Ouders zijn geen tegenstanders maar team samen met jou.
De grootste vraag die in me op kwam was: Wat ga je nou bespreken in 10 minuten tijd? Bij sommige kinderen heb je meer nodig maar er zijn ook kinderen waar je niet zoveel tijd nodig hebt.
Al met al merkte ik toch wel de spanningen die er van te voren zijn. Ook al had ze het al heel vaak gedaan. Het is toch spannend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten